Gedragsbiologie

Gedragsbiologie wordt ook wel ethologie genoemd en is een onderdeel van de biologie. Ethologie is de wetenschap die zich bezig houdt met onderzoek naar het natuurlijke gedrag van dieren. Alle levende wezens vertonen gedrag. Het maakt niet uit of het nu om de simpele reacties van bacteriën of de complexe sociale interacties tussen mensen gaat. Binnen de gedragsbiologie wordt geprobeerd de mechanismen die zulk gedrag veroorzaken en de evolutie ervan te begrijpen. Daarbij maakt de gedragsbiologie ook gebruik van andere biologische disciplines zoals evolutiebiologie, neurobiologie, fysiologie en ecologie.

 

Ik heb mij tijdens mijn studie gespecialiseerd in gedragsbiologie. Ik heb mij verdiept in de evolutie en het natuurlijk gedrag van paarden en wat de domesticatie voor paarden heeft betekend. Daarbij kwamen uiteraard gedragsproblemen en paardenwelzijn aan bod. Ook heb ik onderzoek gedaan naar stressindicatoren tijdens de training van driejarige, groene, paarden en naar luchtzuigen. Tijdens mijn opleiding tot osteopaat heb ik ook mijn thesis over luchtzuigen geschreven. Nog steeds werk ik met een kleine regelmaat mee aan gedrags- en welzijnsonderzoeken en ga ik naar congressen om op de hoogte te blijven van nieuwe onderzoeksresultaten. Ik blijf me graag inzetten om het paardenwelzijn te verbeteren.

 

Sinds 2006 geef ik als gastdocent les bij Tinley Opleidingen. Ik geef hier les in natuurlijk gedrag, probleem gedrag en stereotypieën bij paarden en in algemene ethologie bij meerdere modules. Verder heb ik lesgegeven bij de ISPH en ben ik sinds 2011 bij Paard Centraal werkzaam als gastdocent. Ook heb ik in 2011, 2012, 2013 en 2014 op het Horse Event en Paard & Koets lezingen en clinics gegeven. Daarnaast geef ik lezingen bij en advies aan particulieren, maneges en pensionstallen over de genoemde onderwerpen. Ik vind het ontzettend leuk om te doen en kom dus ook graag bij jou op stal, school, de club of vereniging etc. vertellen over het fascinerende wezen ‘paard’.